What's happening now at Because We Can

Long Now Bottle Placement

By on

The Long Now has started to do some smaller, open to the public talks at The Interval. The first one was a great success! Keep your eye on the schedule for more of these evenings guaranteed to be full of interesting conversation.

While we were at The Interval for this night of conversation, we decided to fill our bottle. We designed the bottles to be hung from the rafters in the ceiling. These donor bottles reflect the LEDs shining up on them, waiting for their owners. (You can learn more about the donor bottle program here.)

Teaming up with St. George Distillery, the bottles are filled with either a whiskey or Gin that was made especially for The Interval project. This lovely spirit can only be found here, at The Long Now's Interval.

To fill the bottle, first the proper amount of Gin must be measured out in a large beaker by an Interval bartender.

Then, in a very nice little bottle pouring ceremony, the donor gets to fill their own bottle.

Notice the stand the bottle is sitting in?

Just another little thing we did to make the whole space and experience like no other.

After pouring the spirt into our personal bottle, it is hung up with the others by The Interval staff. Waiting until we come again.

IMG_2189

Polished lovingly, awaiting our return.

IMG_2191

Bay Area Digital Fabrication Club meets this Thursday

By on

The Bay Area Digital Fabrication Club meet-up is meeting this Thursday.

Graciously hosted by BlueSprout, Oakland's new tech factory, the Club is an informal and fun user's group where designers, fabricators, and artsts share tips and tricks about these amazing tools. This month's meeting is all about cheap and/or free 3D modeling options for 3D printing & subtractive fabrication.

Remember, bring something you've made to show & tell, and get a chance to win a prize: $60 worth of 3D printing filament or CNC tooling, your pick!

Would love to see you there!

Interactive Displays for Kids

By on

The Hattiesburg Zoo in MS is a kids zoo, and as such we integrated fun, interactive displays for kids when we designed the Asbury Discovery Center space. This room is used mostly for events and meetings filled with adults, but we wanted to make sure the space held and interest for kids, as well as adults.

Along with many many objects and images to look at throughout the room, there are three 'Curio Cabinets' along the back wall that draw visitors into the room to peer through the glass into the displays.

IMG_7048

As adults may be drawn to the displays within the shelves of these cabinets, those of a shorter statute will discover there are interesting things to be seen at their level as well!

IMG_7192

IMG_7027

A small shadow box hides in the lower level of this cabinet, easily accessed by the zoo staff to change out the display when needed and gives the most important visitors something to discover.

IMG_6370

All closed up, the display is safe behind an acrylic panel, and locked so it is only accessible to zoo staff. The door with a large latch is great for interactive kid fun, as they can open and close the latched door, and discover the treasures within.

IMG_6358

On one end of the room, an attractive gear display is hung below the flat screens. The screens are used for presentations and information display during adult events, but the gears are what the kids really care about.

IMG_7065

Three handles allow three kids to spin the gears at a time. And at different height levels, all the ages that can walk can reach a spinning wheel.

IMG_7209

Watching the gears mesh together and seeing the relation between spinning the wheel and getting the gears to spin, hopefully gets some gears spinning in those little heads!

IMG_7184

Great thought and care was take in the design and assembly of the interactive displays. Assuring they were easy to use, aesthetically pleasing and fit with the design of the space.

IMG_5964

Here, details are checked over by our staff, testing the final piece before it is shipped to the site.

IMG_6002

The outside of the Asbury Discovery Center building has an interactive gear wall for those who are a bit taller, hinting to what might be found inside!

IMG_7100

The Asbury Discovery Center is now open!

By on

We could not be more pleased with the opening of the Asbury Discovery Center this summer, a project we have been working on since last year. It all came out beautifully, filled with moving gears, secret doors and hidden treasures. Not to mention reptiles!

IMG_7008

The Asbury Discovery Center is the latest addition to the Hattiesburg, MS Children's Zoo. And we were given the task of designing it, and fabricating many of the components.

The main attraction in the front of the building is a large grassy area for Galapagos Tortoises to roam, complete with a small building for them to retreat inside to.

IMG_7102

The front of that small building welcomes visitors with an interactive gear wall. It all spins!

IMG_7079

Inside the Tortoise House is designed to look like an engine room, complete with electrically turning piston.

IMG_6984

The walkways are lined with rotating fans overhead, decorative arches and window and door frames.

IMG_7137

The window and door frames peek into all kinds of animal enclosures, like this cute critter

IMG_7201

And this enormous window that looks into the reptile enclosure

IMG_7118

Finally, when you get into the main education room, there is even more to see, and even more to interact with!

IMG_7050

A gear wall at the end of the room is a delight for all the children.

IMG_7209

And small doors down at the base of the cabinets are waiting to be discovered.

IMG_7027

See more about this project on our Asbury Discovery Center project page.

Great press pieces on The Interval

By on

We love these latest two articles on The Interval at The Long Now.

The first one from The Bold Italic, has a title that we couldn't be more proud of stating: Beautiful New Bar will have Two Robots

The second is from The Chronicle. A great little piece with a quote claiming The Interval "The Most instagrammable bar in San Francisco"

IMG_6630FINAL

The Interval at Long Now - Opens this weekend!

By on

The library, bar, museum, and cafe we designed for The Long Now will be opening this weekend to the public!
What a great weekend to check it out.
The museum and café is open daily from 10 AM-5 PM. Bar hours run 5 PM - 12 AM.
2 Marina Blvd, Fort Mason Building A, 415-561-6582

With the opening of the renovated space, now named The Interval, comes lots of great press.

From the NewYorkTimes, an article in their Sunday Magazine Food section.

From Zagat, a web article about the drinking and ceribral delights The Interval has to offer

From Urbandaddy, a lovely pictorial walk through of the new space

And finally, a wonderful write up on Laughing Squid about the progress of the space and what it has to offer.

IMG_6616

Walnut nesting stools

By on

These nesting stools were made for a San Francisco loft space we designed last year.
The stools organically nest into one another to create one longer bench.

IMG_5943

The loft space itself is now a very fun, bright space designed with lots of patterns and colors in mind. When we were first shown the space it was very cold, with its white walls and concrete floor. Adding some colors and textured materials helped soften the space and make it feel like a home

PingFuLoft_V2_FloorPlans-5

We did many things to help make this a fun space to live in, like desiging these light fixtures to add interest to the very tall ceilings.

IMG_4437

And we chose bright colors for the walls and ceiling to brighten and soften all the concrete.

IMG_4429

The nesting benches live around the dining table, but are also designed to be moved around the space.

IMG_5919

The handles and soft bases allow them to be easily arranged depending on the type of entertaining.

IMG_5953

And smooth recessed circles in the center of each stool gives a soft place to sit.

IMG_5938

The stools were designed and made in our in-house shop out of locally sourced Clara Walnut from felled trees in the neighborhood.

IMG_4555

And now they are able to live on in a local home.

IMG_5902

The Interval- at Long Now

By on

We are very pleased to show off some sneak peek photos of a new space we were the Architects and Designers for. It is equal parts library, bar, museum, and cafe, and it has been named The Interval at Long Now.

We are still in the finishing stages. And we are still fabricating some of the more intricate built in pieces. But we can give you a photo tour of what the space is looking like so far...

IMG_6630FINAL

We take care to make the design of every space meet the needs of the client. In this case, bookshelves up to the ceiling provide a much needed separation for The Long Now's mezzanine office's and the public space below. The bookshelves hold a collection of books that The Long Now has been acquiring since its existence. Our design even helped spur another project that The Long Now has since started; a project to select 3,500 books that could help sustain or rebuild civilization, called the Manual for Civilization.

IMG_6658

We exposed the floor from the industrial carpeting covering it, and revealed the original floor of the 1930's metal shop this space use to be. We had the floor cleaned and polished, bringing out the original character of the slab.

IMG_6576

Complimenting the floor is a limestone bar top that we encased in resin, bringing out the beautiful raw details of this stone. And providing a durable surface for the bar and cafe patrons.

IMG_6567

Above the bar The Interval's bottle club program is stored in a 'bottle keep' tradition. We worked with The Long Now to conceptualize how the bottles would be stored are retrieved for the patrons. Settling on the ceiling storage, we designed and fabricated these ceiling mounted bottle holders, where the bottles will be light from above, creating a twinkling, glowing effect.

IMG_6691FINAL

A small room in, the back of the space, has the best view. So we put in comfy seating for those long important conversations. For the tables in this room and throughout the space we sourced local Northern CA walnut slabs.

IMG_6502FINAL

In the front of the space a table for larger groups, or communal seating. We've turned one of The Long Now's prototype pieces from their museum into a table. "–a museum piece that you can also rest your drink on."

IMG_6683FINAL

You can learn more about the space and The Interval at Long Now from their blogpost

IMG_6575

Pages